ANDRE JOVANO

ANDRE JOVANO

Jumat, 18 November 2011

~~**PRIMBON JAWA ABOGE DAN PASUNDA**~~

pangerten (mengerti) dalam ajaran KEJAWEN pangerten adalah mengerti. hitungan, rincian tentang hari, pasaran maupun hari-hari dan banyak lagi yang bisa di sebut pangerten dll
seperti yang sudah di ketahui dalam ajaran KEJAWEN salah satunya seperti berikut

dino / hari
ahad       = 5
senen      = 4
seloso     = 3
rebo        = 7
kemes     = 8
jemuah    = 6
setu         = 9

pasaran
legi        = 5
paeng    = 9
pon       = 7
wage     = 4
kliwon   = 8

dalam hari 7 dan pasaran 5 itu memiliki arti dan makna tersendiri
dan di antara 7 hari itu ada 2 hari yg gk memiliki jodoh
yaitu ada pada hari jum'at dan selasa
karna jum'at memiliki jumblah = 6
sedangkan selasa memiliki jumblah = 3
kenapa bisa demikian...?
karna dalam pasaran tidak ada jumblah yg sama dengan yg ada dalam hari
tapi bukan berarti hari-hari itu jelek / gak bisa di gunakan dalam hitungan
semua kembali kepada keyakinan kita masing-masing

karna ini adalah hitungan jawa sepertinya lebih enak jika kita ulas dalam bahasa jawa sebagai berikut...?

NEPTUNING DINA
NEPTUNING PASARAN
  • Ahad = 5
    Legi = 5
    Senen = 4
    Pahing = 9
    Selasa = 3
    P o n = 7
    Rabu = 7
    Wage = 4
    Kemis = 8
    Kliwon = 8
    Jum’at = 6
    Sabtu = 9


    DINA KALAHIRAN SARTA PANGURIPANE
    Minangka pinuju kalairanipun kapendhet saking gunggungipun neptu dinten lan pasaran, lajeng dipun wuwuhi kalawan neptunipun sasi :



    muharram
    neptunipun setunggal

    Rajab
    neptunipun tiga

    Shafar
    neptunipun tiga

    Sya’ban
    neptunipun gangsal

    Rabi’ulawal
    neptunipun sekawan

    Ramadhan
    neptunipun enem

    Rabi’ulakhir
    neptunipun enem

    Syawal
    neptunipun setunggal

    Jumadi’lawal
    neptunipun pitu

    Zulkaidah
    neptunipun kalih

    Jumadi’lakhir
    neptunipun kalih

    Zulhijjah
    neptunipun sekawan

    Kapendhet saking neptunipun sasi kalairan, Sakmenika gunggungipun wau menawi langkung saking 10, lajeng ditilar 9, pinten sisanipun. Menawi sisa
    1. 2 utawi 6, menika wiji Lor, kang dados panguripanipun dagang, sanadyan kalih liya-liyanipun sampun benten kaliyan dagang.
    2. 3 utawi 5, menika wiji kilen, panguripanipun laku Santri, sanadyan kalih liya-liyanipun, sampun benten kaliyan saking laku Santri.
    3. 1 utawi 4, menika wiji Wetan, panguripanipun lakui priyayi, sanadyan kalih liya-liyanipun, sampun benten kaliyan saking laku Priyayi.
    4. 7 utawi 8, menika wiji Kidul, panguripanipun among tani, sanadyan kalih liya-liyanipun, sampun benten kaliyan among tani.
    5. 9, menika dipun wastani : tanpa tenggak tanpa siran, inggih menika wiji Raja, watakipun boten kenging dipun perintah, malah mrentah.

    PETUNG PANCA SUDA
    WATAKING MANUNGSA SAKA DINA KALAIRANE

    Dina Ahad
    Legi      :      Sumur Sinaba
    Paing    :      Wasesa Sagara
    Pon       :      Bumi Kapethak
    Wage    :      Satria Wibawa
    Kliwon :      Lebu Katiyub Angin

    Dina Kemis
    Legi      : Satria Wibawa
    Paing    : Lebu Katiyup Angin
    Pon       : Satria Wibawa
    Wage    : Tunggak Semi
    Kliwon : Bumi Kapethak

    Dina Senen
    Legi        : Tunggak Semi
    Paing      : Wasesa Sagara
    Pon         : Sumur Sinaba
    Wage      : Wasesa Sagara
    Kliwon   : Satria Wirang

    Dina Jum’at
    Legi        : Satria Wirang
    Paing      : Tunggak Semi
    Pon         : Lebu katiyup Anging
    Wage      : Sumur Sinaba
    Kliwon   : Wasesa Sagara

    Dina Selasa
    Legi      : Wasesa Segara
    Paing    : Satria Wirang
    Pon       : Satria Wibawa
    Wage    : Lebu Katiyub Angin
    Kliwon : Sumur Sinaba

    Dina Sabtu
    Legi      : Bumi Kapethak
    Paing    : Satria Wibawa
    Pon       : Wasesa Sagara
    Wage    : Satria Wirang
    Kliwon : Tunggak Semi

    Dina Rebo
    Legi       : Sumur Sinaba
    Paing     : Wasesa Segara
    Pon        : Bumi Kapethak
    Wage     : Satria Wibawa
    Kliwon  : Lebu Katiyub Angin


    Nyuwun gunging pangaksami bilih wonten ngandhap punika mawi Basa Jawi ngoko.

    PETUNG PANCASUDA

    Kangge nikahake temanten.
    Ing ngisor iki petungan ala beciking dina kang prayoga kapilih utawa sinirik lamun arep nikahake panganten, miliha dina kang becik kanggo nikahan. Anjupuka neptuning dina lan neptuning pasaran ginunggung, ananging neptu-neptu mau kudu awewaton neptu-neptu kang kang tumrap petungan Pancasuda-Ringkes, yakuwi:

    NEPTUNING DINA
    NEPTUNING PASARAN

    Ahad
    neptune 3

    Legi
    neptune 2

    Senen
    neptune 4

    Pahing
    neptune 3

    Selasa
    neptune 5

    P o n
    neptune 4

    Rabu
    neptune 6

    Wage
    neptune 5

    Kemis
    neptune 7

    Kliwon
    neptune 1

    Jumat
    neptune 1



    Sabtu
    neptune 2


    Lamun gunggungan saka neptuning dina lan neptuning pasaran mau tinemu wilangan :
    1. 7, iku tiba petungan : Nuju Padu, watake panganten utawa wong tuwane tansah tukar padu nganti salawase .
    2. 2 utawa 8, iku petungan : Demang Kandhuruhan, watake panganten utawa wong tuwane sok nemu lara.
    3. 3 utawa 9, iku petungan : Sanggar Waringin, watake panganten utawa wong tuwane sok nemu bungah lan seneng.
    4. 4 utawa 10, iku petungan : Mantri Sinaroja, watake panganten utawa wong tuwane sok nemu karaharjan lan kasenengan.
    5. 5 utawa 11, iku petungan : Menjangan Ketawan, watake panganten utawa wong tuwane sok kelangan utawa wong akeh sok ana kang duwe niat ala marang dheweke.
    6. 6 utawa 12, iku petungan : Nuju Pati, watake panganten ora suwe, bakal pegat mati utawa pegat urip, tur akeh kasusahan kang tinemu.

    SEJARAH DINTEN PEKENAN WULAN TAUN
    PAWUKON SA’AT TUWIN WINDU

    Kanjeng Nabi Idris saweg jumeneng Nata wonten ing nagari Malebari, punika karsa angleluri, anulad amastani dinten. Semanten etanging taun surya 1020 taun awit saking Kanjeng Nabi Adam. Ing ngandhap punika pratelanipun dintenSamsu, Kammar, Marih, ‘Atarit, Mustari, Johar lan Jokal Punika panganggitipun dinten ingkang kaping sepisan.
    Nomer kekalih Kanjeng Nabi Idris, saweg jumeneng Nata wonten nagari ing Babel, lajeng Kanjeng Sultan Harmasulhakim, karsa anganggit amastani adamel dinten malih, anuju ing taun surya 1028. Ing ngandhap punika pratelanipun dinten Awal, Ahwal, Dibar, Jibari, Munisa, ‘Arobah lan Sayar. Punika panganggitipun dinten ingkang kaping kalih. Ing ngandhap punika etangan warsa:

     Kamal
     Sur
    Joja
    Sirtan
    Asat
    Sunbullah
    Mijan
    Akrab
    Kus
    Jadi
    Dalwi
    Kut
    Wonten ing P. Jawa ingkang jumeneng Nata Sri Maha Raja Buddhawaka, negari ing Gilingwesi, anenulad anganggit dinten, ingakng setunggal dinten 5, kekalih dinten 7, tetiga wanci 5 dipun wastani sa’at, sakawan masa, panganggitipun Resi Raddhi sakawan wau sinangkalan : Masa angler manglar (taun 296).

    Dinten 5

    Legi
    Paing
    Pon
    Wage
    Kliwon
    Dinten 7
    Radite
    Soma
    Anggara
    Buddha
    Respati
    Sukra
    Saniscara
    Wanci 5 kawastanan sa’at
    Maheswara
    Bisnu
    Brahma
    Sri
    Kala


    Masa 12: 

    Kartika
    Pusa
    Manggasri
    Sitra
    Manggakala
    Naya
    Palguna
    Wisaka
    Jita
    Srawana
    Padrawana
    Asuji
    Jumeneng Ratu Rama ing Ayodya, Kraton binathara, ambawahaken tanah Hindhu sadaya, pujangga tetiga, sami anganggit lambang piyambak-piyambak, dipun wastani windu, panganggitipun windu, empu tetiga wau, sinangkalan : Rasa warna suci (446)

    Windu anggitanipun Resi Walmiki: 

    Windu Adi
    Windu Sancaya
    Windu Kunthara
    Windu Sangara
    Windu Kawanda
    Windu Wahana
    Windu Sangkaya
    Windu Pranila
    Windu Tirta
    Windu Antara
    Windu Manggada
    Windu Murka

    Windu anggitanipun Resi Wisakarma :

    Windu Kawanda
    Windu Wahana
    Windu Sangkara
    Windu Pranila
    Windu Tirta
    Windu Tirta
    Windu Manggada
    Windu Murka

    Windu anggitanipun Resi Wasusarma

    Windu Kararti
    Windu Kara
    Windu Setra
    Windu Karta
    Windu Praniti
    Windu Pranila

    Kanjeng Nabi Muhammad S.a.w punika inggih karsa anenulad, amastani adamel dinten utawi wulan taun, panganggitipun nalika yuswa 33 taun, taksih jumeneng wonten ing Mekkah, sareng yuswa 40 taun pindhah dhumateng nagari ing Madinah ing warsa Je jumeneng wonten nagari ing Madinah 25 taun seda, lajeng kasarekaken kadhaton ing Madinah.Amangsuli cariyos panganggitipun ing dinten wulan taun, sinangkalan : Tata pandhita gati (575)

    Dinten 7

    Ahad
    Isnain
    Salasa
    Arbaa
    Khamis
    Jum’at
    Sabtu
    Taun 8 :
    Wawu
    Jimakhir
    Alip
    Ehe
    Jimawal
    Je
    Dal
    Be

    Wulan 12 :

    Sura
    Sapar
    Mulud
    Rabi’ulawal
    Rabi’ulakhir
    Jumadilawal
    Jumadilakhir
    Rajab
    Sa’ban
    Ramadhan
    Syawal
    Dzulka’idah
    Besar

1 komentar:

  1. Kepengen bisa tapi lom paham bener, gimana caranya agar aku bisa paham salam rahayu bang Andre Jovano.

    BalasHapus